Arxiu mensual: Juny 2012

Iniciativa Ciutadana reclama que s’impulsi una llei de responsabilitat política a Andorra

Els errors en la instrucció d’invalidació de proves en el cas del blanqueig de diners provinents del narcotràfic ha afegit més malestar entre els ciutadans d’Andorra. El Govern ha mostrat la seva preocupació en paraules del ministre Jordi Cinca, que ha declarat tal com apareix en diversos mitjans de comunicació que caldria depurar responsabilitats. Des d’Iniciativa Ciutadana estem contents de veure com per primer cop un polític pren consciència d’aquesta necessitat, tot i que, pel que sembla, aquest comentari ha quedat en l’aire.
Pensem que malauradament aquest no és un cas aïllat. Tot i que ja hi va haver una denúncia a l’època sobre les escoltes telefòniques per part del govern socialdemòcrata, la màquina de les escoltes telefòniques ha seguit funcionant i vulnera el dret a la intimitat de les persones, previst a l’article 14 de la Constitució. Demanem, doncs, que s’aclareixi quin procediment es fa servir amb la transparència que han d’exigir els ciutadans per garantir que no es vulneri cap dret fonamental.
Ens preguntem si també s’hauria de demanar responsabilitats en temes com: la gestió que hi ha hagut en el funcionament de la CASS, o la manca de previsió econòmica dels governs en el tema de la jubilació dels funcionaris.
La cosa no acaba aquí. Tenim la situació d’insolvència actual de les administracions provocada per les despeses en grans obres faraòniques aprovades per polítics, als quals no se’ls ha demanat cap tipus de responsabilitat sobre més d’un suposat malversament de cabals públics. Sobre aquest mateix tema, encara hi podríem afegir la manca de responsabilitats exigibles als professionals d’aquestes grans obres quan s’han de subsanar errors de concepció o d’estructura.
Aquests actes fan que la població cregui cada vegada menys en el sistema jurídic, polític i social del nostre país i generen una preocupant desconfiança i malestar entre la població, que veu com se li exigeixen responsabilitats laborals, se li retallen les llibertats i se li apliquen nous impostos. Per acabar-ho d’adobar, els impostos no aniran destinats a oferir nous serveis, com seria desitjable, sinó a pagar els deutes que ens han deixat anteriors directius polítics, la majoria dels quals estan degudament col·locats i amb els seus interessos econòmics ben coberts. Per tot plegat, creiem molt necessària i urgent una llei de responsabilitat política a Andorra.
Si partim del principi que tothom és responsable dels seus actes, i si cadascun de nosaltres hem d’assumir la responsabilitat quan ens equivoquem, que ho fem com a humans que som, el mínim exigible a la nostra classe política és que assumeixi les responsabilitats de les seves errades.

Proposta d’ Iniciativa Ciutadana

Quant a la notícia que va sortir publicada el dimarts referent al fet que el Comú d’Andorra la Vella i el Comú d’Escaldes-Engordany tenien la intenció de tapar amb vinil els locals comercials buits, hem de dir que des de IC creiem que aquesta no és la solució i no arregla el problema de fons, sinó que ho veiem com un pedaç que amaga la situació real que estem vivint.
Hem de ser realistes i afirmar que molts dels locals que actualment estan buits ho estan a causa, principalment, de l’elevat preu del lloguer que suposa una trava per als emprenedors que volen accedir a tenir una activitat comercial.
Creiem que els estaments oficials del país, tant Govern com els comuns, han de disposar d’eines per poder garantir una solució més escaient davant la crisi que estem vivint i no maquillar-la.
Des de IC proposem que es faci una regularització dels preus dels lloguers, i que s’estableixin preus més assequibles o bé que es prevegi un impost per desocupació del local que deixaria de pagar-se tan bon punt s’ocupés. Això aportaria diners als comuns i faria abaratir els preus dels locals. Al mateix temps obligar als propietaris a mantenir nets els locals buits per evitar la mala imatge que donen.
Per la seva part, Govern podria facilitar l’exempció de la primera taxa d’obertura si fos el primer local comercial, fet que facilitaria que la persona que estigués interessada pogués accedir a l’obertura de nous projectes comercials
Tanmateix no considerem que els comuns hagin de pagar, amb el que al cap i a la fi són diners del poble, la meitat de les despeses que ocasionaria col·locar els vinils de botigues que són de propietat privada. I que no tan sols beneficia el propietari del local sinó que emmascara el problema que cada cop són més els locals que hi ha buits i que solament alguns es poden permetre.
Potser va sent hora de reconèixer els nostres defectes i ser una mica coherents, i si hi ha retallades, n’hi ha d’haver per a tothom.