Proposta d’ Iniciativa Ciutadana

Quant a la notícia que va sortir publicada el dimarts referent al fet que el Comú d’Andorra la Vella i el Comú d’Escaldes-Engordany tenien la intenció de tapar amb vinil els locals comercials buits, hem de dir que des de IC creiem que aquesta no és la solució i no arregla el problema de fons, sinó que ho veiem com un pedaç que amaga la situació real que estem vivint.
Hem de ser realistes i afirmar que molts dels locals que actualment estan buits ho estan a causa, principalment, de l’elevat preu del lloguer que suposa una trava per als emprenedors que volen accedir a tenir una activitat comercial.
Creiem que els estaments oficials del país, tant Govern com els comuns, han de disposar d’eines per poder garantir una solució més escaient davant la crisi que estem vivint i no maquillar-la.
Des de IC proposem que es faci una regularització dels preus dels lloguers, i que s’estableixin preus més assequibles o bé que es prevegi un impost per desocupació del local que deixaria de pagar-se tan bon punt s’ocupés. Això aportaria diners als comuns i faria abaratir els preus dels locals. Al mateix temps obligar als propietaris a mantenir nets els locals buits per evitar la mala imatge que donen.
Per la seva part, Govern podria facilitar l’exempció de la primera taxa d’obertura si fos el primer local comercial, fet que facilitaria que la persona que estigués interessada pogués accedir a l’obertura de nous projectes comercials
Tanmateix no considerem que els comuns hagin de pagar, amb el que al cap i a la fi són diners del poble, la meitat de les despeses que ocasionaria col·locar els vinils de botigues que són de propietat privada. I que no tan sols beneficia el propietari del local sinó que emmascara el problema que cada cop són més els locals que hi ha buits i que solament alguns es poden permetre.
Potser va sent hora de reconèixer els nostres defectes i ser una mica coherents, i si hi ha retallades, n’hi ha d’haver per a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *